Uw medische gegevens thuis bekijken. Hoe doet u dat?
Bent u bij de huisarts geweest? Uw huisarts zet uw medische gegevens in zijn computer in uw medische dossier.
Bij voorbeeld:
- Het advies van de huisarts
- De uitslagen van onderzoek
- De lijst met uw medicijnen
U kunt uw medische gegevens daarna online lezen op uw eigen telefoon of computer. Dat kan nadat u veilig inlogt. U heeft dan meer informatie om samen met ons te praten over uw gezondheid en om een keuze te maken over uw behandeling.
Om toegang te krijgen tot online inzage, is het nodig om persoonlijk een afspraak te maken bij de huisarts. Het is niet mogelijk dit aan de balie met de assistente te regelen. Er zijn enkele voorwaarden:
- U heeft een persoonlijke email en een persoonlijke mobiele telefoon.
- U moet u kunnen identificeren met uw paspoort, ID-kaart of rijbewijs. Dit geldt ook als u dit al eerder bij de inschrijving heeft gedaan.
- U moet 16 jaar of ouder zijn. Voor kinderen onder de 16 jaar is online inzage niet mogelijk. Ook ouders kunnen het dossier van hun kinderen niet online inzien.
Overigens is het altijd mogelijk om een afspraak te maken om uw eigen dossier op de praktijk in te zien. Ook kan er een afschrift voor u gemaakt worden van uw eigen dossier.
In uw huisartsendossier staat persoonlijke informatie. Het is belangrijk hier zorgvuldig mee om te gaan. Geef uw inlog-gegevens nooit aan andere mensen. Ook niet als zij het vragen. Soms vragen bedrijven, de gemeente, uw verzekering of uw werk om informatie uit uw medisch dossier. Let op: vaak bent u niet verplicht deze gegevens te geven. Wilt u wel uw medische gegevens aan iemand geven? Geef dan nooit alle gegevens uit uw medische dossier. Geef alleen de gegevens die nodig zijn. Als u twijfelt over het geven van uw medische gegevens aan iemand, bespreek dit dan met uw huisarts of met de assistente. Zij kunnen u helpen.